DE TOREADOR: Hoe het begon….. De Posthoorn  3 april 1970

Aangezien de finale van de talentenjacht op TV door de AVRO werd uitgezonden op 18 april 1970 (Je had toen nog slechts 2 Nederlandse TV zenders) had een groot deel van Nederland  mij al kunnen zien met o.a. Het door mijzelf geschreven lied

DE TOREADOR . Helaas zijn de TV beelden hiervan door een brand in het archief van de AVRO verloren gegaan.

Pierre Kartner, toen producer bij platenmaatschappij Dureco , en die de uitzending had gezien, belde mij  de volgende dag met de vraag of ik een plaatje wilde maken en dan met dat lied  De Toreador. Natuurlijk wilde ik dat graag maar, zei Pierre: het moet wel in een Nederlandse vertaling . Ik had het nummer nl. van een Engelse tekst voorzien. Een collega tekstschrijver Hans Sonius liet ik de Nederlandse tekst maken omdat hij mij adviseerde wat betreft aanmelding bij Buma/Stemra .

Aangezien ik eerst met vakantie naar Spanje ging met het geld van de  sportauto (ik had nog geen rijbewijs) kwam het plaatje pas in augustus 1970 op de markt.

Het nummer kwam binnen op nr. 35 in de Top 40 van Veronica steeg naar 31 en weer terug naar 35

Toch een mooi begin van een eerste single.

Draaiboek waaraan te zien is dat ik 2 nummers bracht in een Engelse versie..  Ook het lied Elisabeth is een eigen compositie. Het lied werd door de uitgever Universal Songs van bladmuziek voorzien. Iets wat heden ten dage nog maar weinig voorkomt! Bekijk HIER de partituren van De Toreador

In 1972 deed ik mee aan het Poolse Songfestival in Sopot

Naast het lied Manuela zong ik eveneens De Toreador !

En…van de 50 landen die mededen kwam er een winnaar uit de bus….

JAWEL……ik won de Grand Prix Du Disque 1972

Zie hier het artikel in de Volkskrant  van augustus 1972


Er is ook nog een filmpje van te zien maar eigenlijk is ie niet geschikt  om te plaatsen.

Maar het is tot nu toe  het enige video materiaal dat ik kan laten zien!Van beide nummers werd in Polen ook nog een single vervaardigd!

EN NU ……2020……

Met De Toreador maakte Bosschenaar Wilbert Pigmans dé kraker van deze carnaval: ‘Dit is waar je als kind van droomt’

DEN BOSCH - ‘Oh signorita. Dit is het moment-ooooo'. Met de megahit ‘De Toreador’ kroont Bosschenaar Wilbert Pigmans (27) zich tot de onverwachte koning van carnaval 2020. Vijf dagen lang kon je geen café of feesttent binnenlopen zonder zijn stem door de boxen te horen. ,,Dit is waar je als kind van droomt.”


Natuurlijk kan je het refrein heerlijk meeblèren, hoeveel bier je ook in je mik hebt. En natuurlijk zit er een puike beat onder. Maar waarom nou net zijn liedje zó is ontploft deze carnaval? Zelfs de maker durft het niet te zeggen. ,,Ik heb geen idee wat het geheime ingrediënt is", zegt Wilbert Pigmans dinsdagmiddag, op weg naar één van zijn laatste optredens deze carnaval. ,,Volgens mij is het gewoon een lekkere feestplaat. Soms is dat genoeg.”

En dan te bedenken dat De Toreador niet eens als carnavalskraker bedacht werd. De plaat werd al in mei 2019 opgenomen. Op verzoek van de bevriende dj's van Opgeblazen dook hij toen de studio in om een eigentijdse versie in te zingen. Omdat het origineel van Jacques Herb uit de jaren 70 het zo goed deed in de feestcafés en voetbalstadions. Binnen een halfuur stond het lied over een stierenvechter en zijn geliefde erop.

3,7 miljoen streams

De plaat deed het deze zomer heel aardig in de kroegen aan de Spaanse kust. En deze winter niet onverdienstelijk in de après-ski bars elders in Europa. Maar ergens na 11-11 nam de plaat pas écht een vlucht. Verschillende grote radiostations pikten het nummer op. Via Spotify werd de plaat bijna 3,7 miljoen keer (!) gestreamd. Iedere zichzelf respecterende dj-act heeft inmiddels een eigen beuk- of stampversie opgenomen. 

Het onverwachte succes werd gevierd met een videoclip die half januari op YouTube verscheen en inmiddels al 1,2 miljoen keer werd bekeken. Daarin zijn onder anderen de Alpenzusjes en Jaques Herb te zien. ,,Hij staat er helemaal achter, dat vind ik prachtig", zegt de geboren en getogen Oeteldonker. ,,Zo bezorgt het lied ons allebei een mooiere carnaval dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen.”

Van Ahoy tot d'n Driehoek

Behalve mooi is het volksfeest voor Pigmans vooral heel druk. De afgelopen dagen reed hij kriskras door de provincie. Met alleen al op carnavalszondag vijf optredens. “Eén keer heb ik het nummer in Ahoy mogen zingen”, zegt hij, “de hele zaal deed het refrein mee. Toen stond ik echt te trillen op mijn benen. Dat is waar je als kind van droomt. Maar de optredens in kleine zalen zijn zeker zo mooi. In Vinkel bijvoorbeeld. Daar heb je nog maar één echte kroeg en dan gaat het dak er altijd af. Daar staan de echte doorgewinterde carnavallers binnen.

De carnavalshit maakt dat Pigmans zeker in en om Den Bosch inmiddels overal herkend wordt. Van de Efteling tot in de sauna. Vaak hoort hij dan eerst wat gesmiespel achter zich voordat mensen hem vragen of hij echt ‘de Toreador’ is. Maar net zo vaak beginnen mensen spontaan te zingen als ze hem op straat zien. 

Veel tijd om na te genieten van het succes heeft Pigmans overigens niet. Donderdag vertrekt hij al naar Oostenrijk om wintersporters acht dagen lang als dj te vermaken. Zij horen ‘De Toreador’ ongetwijfeld ook een keer. Of zestig. ,,Daar ontkomt je nu niet aan. En volgend jaar zijn we dan gewoon weer terug met een nieuwe carnavalshit. Het zal iets worden in een vergelijkbare stijl. Maar om het te horen, moet je nog een paar maanden geduld hebben.”


Roy van der Lee   25-02-20,  Bron: Brabants Dagblad DVijftig jaar nadat Jacques Herb (74) het liedje De Toreador zong tijdens een talentenjacht is het nu de absolute carnavalshit van 2020. De combinatie van twee dj’s ‘Opgeblazen’ en de Brabantse zanger Wilbert Pigmans zorgt ervoor dat jong en oud uit zijn dak gaat als het nummer wordt gedraaid.

Voor Jacques Herb, die ook prominent in de videoclip is te zien, moet het een vreemde gewaarwording zijn dat zijn Toreador een ‘wereldhit’ is in Nederland. De zanger, ook wel bekend van het hitnummer Manuela, schreef Toreador in 1969, dus 51 jaar geleden.

Herb treedt nog steeds op en dat doet hij behoorlijk intensief, vooral in het bekende schnabbelcircuit. Hij zingt dan zijn vele hits, inclusief De Toreador, en steekt dan een bordje ‘Olé’ omhoog, het moment waarop het publiek de Spaanse strijdkreet kan scanderen. Tegenwoordig draagt hij ook twee kleuren schoenen, zwart en wit.

Houseversie

,,Oh,oh, senorita, dit is het momentóó”, zo start De Toreador, waarvan door Opgeblazen ook een houseversie is gemaakt, als vanouds.

De dj’s Luuk Bechtold en Richard Elrico (‘Opgeblazen’) ‘draaiden’ bij een plaatselijke voetbalclub VV Haarsteeg in Vlijmen het nummer en kwamen op het idee om het liedje opnieuw uit te brengen. Voor Wilbert Pigmans, die hiervoor werd benaderd nadat bleek dat Herb vanwege juridische redenen niet kon, moet het succes ook als een verrassing zijn komen. Van de 28-jarige Bosschenaar verschenen genoeg clipjes en liedjes, maar dat valt in het niet bij de remake van Toreador, waar zijn stem uitstekend bijpast.

All Together Now

Jacques Herb testte dit seizoen De Toreador bij het RTL-programma All Together Now, maar hij drong met zijn act niet door tot de finale.

Maar de man is wel een enorme rasartiest, hij zingt van levenslied tot opera. Het huidige succes gunt hij de formatie Opgeblazen en zijn collega-zanger Pigmans volop. Jacques Herb liet dat ook heel sportief weten via een post op Facebook. Het liefst had hij De Toreador zelf nog een keer uitgebracht, maar de problemen met de platenmaatschappij verhinderden dat.


Bron: DitjesenDatjes

Jos La Grande

23 februari 2020


De ‘remake’ van het nummer van Jacques Herb uit 1970 staat inmiddels op de eerste plek in de Toplijst van iTunes. Op Spotify racet de Spaanse meezinger richting de tien miljoen streams.


Vanzelfsprekend is De Toreador ook terug te vinden in de Spotify-lijsten Viral 50 Nederland, Top 50 Nederland én de Top40.

© Jacques Herb - 2014 - 2020

 Alle rechten voorbehouden


En het succes houdt niet op bij deze Nederlandse productie!  Onze oosterburen, Duitsland dus, vonden het ook een prima nummer voor zanger Almklausi  Dus nu ook een Duitse versie : Youtube En ja…..nog méér succes met dit nummer:  Ook onze zuiderburen, België dus, hebben hem per 1 juli 2020 uitgebracht  Zanger Michael Lanzo Een prachtige clip op Youtube En….het kan niet op….een Spaanse versie gezongen door collega Dario Een hele leuke clip op Youtube Een TV uitzending met De Toreador is  hier op Youtube  te vinden. Uit 1973 (Breda) Deze pagina is bijgewerkt tot 5 oktober 2020 LAATSTE NIEUWS!!!!!!!  5 OKTOBER 2020

De BUMA NL Award voor de meest succesvolle single Hollands, in ontvangst mogen nemen en...........GOUD voor de Toreador !!!!

Zo trots als een pauw op iedereen die hieraan meegewerkt heeft

Zo krijgt mijn 50-jarig artiestenjubileum toch nog een feestelijk tintje in corona tijd! 🥳

Tot nu toe meer dan 12 miljoen streams op Spotify en ruim 4,3 miljoen views op YouTube  !!!

Wilbert Pigmans - Opgeblazen - Berk Music Productions - Joris Van Dijk -

Buma NL - RADIONL - Shownieuws


Een kleine in rood shirt en zwarte broek gestoken figuur stond afgelopen  vrijdagavond in het felle licht van de TV schijnwerpers in een bomvolle Kurzaal op  het grote podium. Wat verlegen lachend en nog steeds wat ongelovig kijkend stond Jack Herb (later veranderd in Jacques Herb,red.) Het ovationele applaus van de honderden enthousiaste mensen in ontvangst te nemen. En even later mocht deze zeer sympathieke jongeman uit handen van de directeur van de Posthoorn , de heer A v.d. Akker, de sleutels van de glanzend nieuwe Bertone sportauto in ontvangst nemen. Met het behalen van de eerste plaats in Posthoorn’s talentenjacht mocht Jack Herb die auto van dat moment zijn eigendom noemen.     

                                                       Zie hier het artikel in de Posthoorn  uit 1970