© Jacques Herb - 2023 Alle rechten voorbehouden
Biografie
De zanger Jacques Herb werd op 28 mei 1946 geboren . Hij was de jongste uit een gezin van 13 kinderen. Amper 15 jaar oud monsterde hij aan bij de "wilde vaart" en liet in de diverse zeehavens zijn talent als zanger reeds horen. Hij begeleidde zich daarbij op zijn gitaar. Hij werd in 1970 ontdekt tijdens een talentenjacht in Scheveningen door Pierre Kartner. Zijn eerste single "De Toreador" kwam al meteen binnen op de hitparades van de toenmalige "zeezenderpiraten".
Pierre Kartner vertaalt (hoewel hij doet voorkomen of hij het zelf heeft geschreven) voor Herb de gezongen soap-opera Manuela, een tragische Duitse schlager over een bij een ongeluk omgekomen geliefde. "De dokters vechten door, ze weten niet waarvoor. Wat heb ik door mijn schuld haar aangedaan." De in Den Haag residerende Herb wordt begeleid door De Riwi's, een acroniem van de zusjes Rian en Wilma van Aard. Manuela komt op 26 juni de hitparade binnen, staat in de zomer drie weken op 1 en vijf weken op 2. Als de plaat na 17 weken op de 40ste plaats is beland begint hij aan een opmerkelijke wederopstanding die op de 14e plaats eindigt. In totaal staat Manuela 23 weken in de top 40. In de top 100 over het jaar 1971 staat Manuela ook op 1. De plaat verkoopt meer dan 250.000 exemplaren scoort na twee maanden niet alleen GOUD maar ook PLATINA en is daarmee één van de bestverkochte singles van de jaren zeventig.
1971
1972
Dit jaar heeft Jacques Herb een drietal hits: Een Man Mag Niet Huilen, Werkeloos en het enigmatische Is Jacques Herb Mijn Echte Naam. Ook werkt hij mee aan de single Veronica 538 van Vader Abraham.
In datzelfde jaar won Jacques op het songfestival van Sopot in Polen de "Grand Prix Du Disque".
1973
Jacques verhuist naar België waar hij in revue's optreed en naast zijn bekende repertoire ook opera- musical- en operettenummers zong. Tegelijkertijd volgde hij zanglessen bij de bekende Antwerpse heldentenor en professor, Marcel Vercammen.
1981
Jacques Herb is een van de artiesten die een bijdrage leveren aan de single Van Washington Naar Moskou, een single geschreven en geproduceerd door Peter Koelewijn als oproep voor wereldvrede.
1983
Dureco brengt de jubileum (12 ½ jaar) LP “Zingen..m’n lust en m’n leven” uit geproduceerd door Rini Schreinberg (trompettist Marty).
1987
Op de lp Eigenwijs die Jacques in “eigen beheer” uitbrengt,  staan  uitsluitend eigen composities van hem
Deze LP werd later uitgebracht op CD -album bij VNC Produkties onder de nieuwe titel  “Mijn gevoelens”
1991
Met de afstudeerfilm De Tranen Van Maria Marchita wint regisseur Paul Ruven tijdens de Nederlandse Filmdagen in Utrecht een Gouden Kalf. In deze film speelt Herb naast Ellen ten Damme een hoofdrol in de film. Hierdoor komt hij opnieuw in de belangstelling
Het platenlabel VNC bracht de CDalbum "Een weg terug" uit die tijdens een geweldig comeback- concert in de Poptempel Paradiso werd gelanceerd. Jacques was weer helemaal terug ! Er volgden singles met titels "Nooit zal ik jou meer vergeten", "Bruidsklokken" (van Jan Rot), Waarom liet je mij alleen ?", "Hij was mijn vriend", "Juanita", "Met z'n 2en" en nog een CDalbum met de titel "OVERLEVEN".
1992
1993
1994
1995
Op 28 mei 1996 trad Jacques in het huwelijk met zijn grote liefde Diny de Jong. Het feest werd gehouden in het Circus Royale in Vlaardingen. Veel collega’s, familie en fans alsook veel pers waren aanwezig. Op deze dag  werd Jacques 50 jaar en vierde hij ook dat hij 25 jaar in het vak zat.
1996
Jacques keerde terug naar zijn eerste platenmaatschappij Dureco waar zijn successen 28 jaar geleden begonnen. Jan Zwarteveen produceerde
CDalbum "LEEF EEN LIED" met voornamelijk oude en recentere levensliedjes. Tussendoor werd met Pierre Kartner  "Manuela 2" opgenomen en uitgebracht.
Het nummer haalde de Tipparade en nèt niet de Hitparades.
1998
Begin maart wordt een aangekondigd optreden in het SBS6-programma De Heeren van Amstel op het laatste moment door de omroep afgelast.
Op de 27ste wordt de eerste fanclubdag in een  uitverkochte zaal Para te Breda gehouden waar ook Vader Abraham, De Deurzakkers, The Cyranoos en Sjakie Hendriks optreden. De avond wordt georganiseerd door de fans Martijn Jas en Pim Cluistra, beiden destijds werkzaam voor de Amsterdamse tv-zender AT5. Ook werden er diverse spullen geveild, o.a. een gitaar en bühnekleding van Jacques.De opbrengst was bijna fl. 5000,-- welk bedrag een dag later in de Kosovo-actie  "SPONTAAN" aan Paul de Leeuw werd overhandigd tijdens  zijn TV- programma   "Laat de Leeuw".
Op 28 mei werd Jacques nieuwste CD-album “Mijn Gevoelens” uitgebracht door VNC-produkties. Het is een CD met eigen tekst en muziek van Jacques zelf.
1999
Op 27 april 2002 werd Jacques een koninklijke onderscheiding overhandigd door de burgemeester van Werkendam  en werd daarmee Lid in de Orde van Oranje Nassau
2002
Op 21 oktober 2011 wordt er door Martijn Jas en Pim Cluistra een “Manuela Party”in de Mezz te Breda georganiseerd t.g.v. 40 jaar Manuela. Het was een uitverkochte zaal!
Er waren 22 Manuela´s aanwezig die samen met Jacques het nummer Manuela op de bűhne vertolkten, inclusief het liggen op de grond bij het derde couplet!
Uit handen van Vic van de Reijt krijgt Jacques een CD Album met de toepasselijke titel `Mijn Levenslied`40 jaar Manuela uitgereikt.Tevens ontvangt hij van zijn platenmij. Vincent Produkties van Johan Hense een Award voor de verkoop van meer dan 1 miljoen geluidsdragers!
2011
2003
De zanger is in het laatste weekend van augustus een van de gasten tijdens het optreden van Johny Hoes  op het Lowlands Festival
Herb verhuisd naar het Duitse Spelle , even over de grens bij Oldenzaal
Jacques Herb doet mee tijdens het Concert des Levens op 10 april in de Heineken Music Hall ter ere van Johnny Hoes
2004
Jacques Herb eindigt met het lied Manuela op de eerste plaats in de Hollandse 100 van Radio NL . Ruim elfduizend mensen brengen hun stem uit op de website van het radiostation.
2005
In dit jaar werd t.b.v. Het wereldkampioenschap voetbal het nummer “Land Hup Hup Hol” door Jacques  opgenomen die niet op CD kwam maar slechts als download werd aangeboden. Het betrof een reclamestunt van “Mc.Donalds” . Bij aankoop van een maaltijd kreeg men een sjaal die men aan elkaar kon ritsen.
2006
Jacques krijgt een platencontract aangeboden door Telstar BV , de platenmaatschappij van Johny Hoes.
Er kwamen diverse CD singles uit zoals “Al jouw liefde laat me zweven”, “Pasjonade” ,“Geloof me” en “Simone” en in 2008 een CD album met de titel “Zingen, m’n leven lang” Met Patty Brard werd een de single “Huilen is voor jou te laat” (een succes van Corrie Konings) uitgebracht.
2007
Wil je méér nieuws weten ga dan naar NIEUWSpagina
2012
Jacques verhuist terug naar Nederland en wel naar Voorst
1991